Peste 40% din rispia alimentară din țara noastră este realizată de consumatorii casnici, potrivit unei cercetări realizate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare (IBA).
Consumatorii casnici produc peste 40% din totalul risipei de alimente – Foto Shutterstock
Rispia alimentară este un fenomen important, care stârnește interesul în peste 60% din cazuri, pe. toate verigile lanțului alimentar, potrivit cercetării. Interesul este maxim în alimentația publică (82 %), ca și în rândul consumatorilor urbani (86,4 %).
Țara noastră se plasează aproape de media europeană, care este de 20%, având un nivel de 21,94% de risipă. Nivelul general de risipă este de 14,56%.
Sectoarele principale generatoare de risipă sunt alimentația publică, 8,63% la nivel sectorial, și consumul casnic, 6,50 % la nivel sectorial. Astfel, în ceea ce privește ponderile în risipa generală, consumatorii casnici reprezintă…